Pankreatitis

Ultrazvučni pregled gušterače: priprema i ponašanje

Gušterača je najvažniji organ probavnog sustava. Svaka patologija dovodi do smanjenja učinkovitosti tijela, što ima nepovoljan učinak na ljudski organizam. Ultrazvuk gušterače - vrlo informativan i siguran način istraživanja, pogodan za odrasle, djecu, trudnice.

Položaj i funkcija gušterače

Žlijezda se nalazi iza želuca, blago pomaknuta ulijevo, čvrsto uzduž duodenuma i zaštićena rebrima. Tijelo izlučuje sok gušterače u roku od 2 litre dnevno, što igra veliku ulogu u probavi. Sok sadrži enzime koji potiču probavu proteina, masti i ugljikohidrata.

Anatomski, žlijezda se sastoji od tri dijela - tijela, glave i repa. Glava je najdeblji dio, postupno prelazi u tijelo, zatim u rep, koji završava na vratima slezene. Odjeljci su zatvoreni u školjku zvanu kapsula. Stanje gušterače utječe na stanje bubrega - organ je usko povezan s mokraćnim sustavom.

Indikacije za ultrazvučnu dijagnostiku

Liječnik upućuje pacijenta na proučavanje gušterače ultrazvukom zbog redovitih bolova u lijevom hipohondru, a palpacija ne može otkriti patologiju. Indikacija za provođenje takve studije je nagli i bezrazložni gubitak težine pacijenta.

Ako su druga istraživanja ili laboratorijski pokazatelji u rezultatima ukazali na patologiju u tijelu - definitivno je propisan ultrazvučni pregled. Potrebno je provesti ultrazvučni pregled ako je bolesnik imao hepatitis C, A, B. Drugi razlozi za postupak:

 • Gorčina u ustima,
 • nadutost,
 • Žuta boja kože,
 • Poremećaji stolice
 • Zatvoreno traumatsko oštećenje trbušnih organa,
 • Sumnje na novotvorine.

Ultrazvučni pregled pokazuje opće stanje gastrointestinalnog trakta, pomaže identificirati povrede u radu probavnih organa u prvoj fazi. Poznavajući informacije, liječnik je u mogućnosti započeti hitno liječenje i spriječiti razvoj ozbiljnih patologija. Patologije gušterače utječu na rad jetre, bubrega.

Liječnici preporučuju da se ultrazvuk organa obavlja osobama starijim od 25 godina godišnje.

Priprema za dijagnostiku

Da bi rezultat bio pouzdan, potrebna je pažljiva priprema. Iskriviti sliku i otežati vizualizaciju plinova u crijevima i želucu, sadržaj crijeva. Glavni zadatak pripreme je potpuno čišćenje crijeva i želuca.

U večernjim satima, uoči zahvata, preporuča se koristiti klistir za čišćenje. Uz pomoć Esmarkhove šalice i 1,5 litara hladne vode potrebno je napuniti crijeva umetanjem vrha u anus. Tada se pacijent isprazni. Čišćenje je moguće provesti uzimanjem laksativa. Da biste smanjili nadutost, nekoliko dana trebate početi uzimati lijekove: Espumizan ili sorbente.

Za 2 dana morate prestati piti gazirana pića i alkohol. Treba isključiti hranu koja može doprinijeti fermentaciji: crni kruh, mlijeko, neprerađeno povrće i voće. Preporučena prehrana bez proteina, trebate u potpunosti napustiti meso, ribu, jaja, mliječne proizvode. Dopuštene su žitarice, umak od voća i povrća, med. 12 sati prije studije, morate potpuno napustiti obrok.

Sljedeća faza pripreme odvija se na dan pregleda. Pacijent ne može doručkovati i piti vodu. Tri sata prije pregleda ne mogu pušiti i žvakati gumu. Osobe s dijabetesom tijekom određenog razdoblja mogu jesti, s ugljikohidratima u sastavu. Lijekove također treba prekinuti, osim u slučajevima kada su lijekovi vitalni.

 • Bolesnicima s prekomjernom težinom treba dati klistir dva puta, jedan dan prije zahvata, ujutro i navečer.
 • Pojedinačnim pacijentima može se propisati dijeta samo od strane liječnika, nakon pregleda i utvrđivanja općeg stanja.
 • Zanemarivanje pripravka može smanjiti informativnost dijagnostike za 50%.
 • Nisu svi centri pružaju svojim pacijentima jednokratne pelene, morate uzeti pelene i salvete.

Pročitajte više o pripremi za ultrazvuk gušterače u zasebnom materijalu.

Tehnološko držanje

Optimalno vrijeme pregleda je jutarnji sat, jer plinovi nemaju vremena za akumulaciju. Sam postupak traje 15 minuta. Suština je u tome što senzori registriraju reflektirane valove iz organa i prikazuju ih na monitoru u obliku slike.

U početku, pacijent se vuče do struka i stane na ravnu tvrdu površinu - kauč. Liječnik stavlja gel na želudac. Poseban gel pomaže senzoru da klizi i poboljšava permeabilnost ultrazvuka. Liječnik pregledava gušteraču i obližnje organe. Liječnik može reći pacijentu da osoba nadima ili usisava želudac.

Zatim se od pacijenta traži da se okrene na jednu stranu, a zatim na drugu. Može biti potrebno da se pacijent uspravi za bolju vizualizaciju. Liječnik će odabrati položaj pacijenta, gdje je tijelo bolje vidljivo.

Kada se studija završi, pacijent briše gel s maramicama i stavlja. Tada se osoba vraća na uobičajeni način života - rehabilitacija nije potrebna.

Moguće bolesti

Odvojeni dijagnostički podaci mogu ukazivati ​​na bolesti. Smanjena ehogenost znači akutni stadij pankreatitisa. Gušterača buja, slika postaje neintenzivna. Apsolutno bijela žlijezda na monitoru znak je akutnog pankreatitisa.

Tumori na ultrazvuku ne mogu se vidjeti, njihova prisutnost je naznačena odstupanjem repa organa. Povećana je ehogenost u malignom tumoru ili kroničnom pankreatitisu. Možete vidjeti promjenu boje određenih dijelova organa gdje su mogući novi rastovi.

Tumor je indiciran promjenom veličine jetre i žučnog mjehura. Da bi se utvrdilo pomaže li maligna neoplazma ili benigni tumor uzimanje materijala za histologiju.

U slučaju nekroze gušterače, na slici se vide opsežni apscesi, formirajući šupljine s mutnim eksudatom. Upala gušterače naznačena je širenjem Wirsung kanala. Liječnik vizualizira kamenje, apsces gušterače.

Ozbiljne bolesti gušterače u početnoj fazi mogu biti asimptomatske i otkrivene su kao rezultat rutinskog pregleda ultrazvukom. Interpretacija rezultata za svaku vrstu patologije gušterače je individualna.

Norma pokazatelja

Ultrazvučni pregled organa rijetko uspijeva napraviti točnu dijagnozu patologije, ali je moguće procijeniti opće stanje - odrediti je li organ zdrav ili ima funkcionalne poremećaje. Sljedeći parametri smatraju se normom kod muškaraca i žena:

 • Tijelo zdrave žlijezde ima cjelovitu, ujednačenu strukturu sličnu strukturi jetre. Mogu biti prisutne manje mrlje.
 • Ehogenost organa je prosječna, ali raste s dobi osobe.
 • Dijelovi gušterače su jasno vidljivi - rep, tijelo, prevlaka i glava.
 • Virunga kanal nije proširen, promjera od 1,5 do 2,5 mm.
 • Vaskularni uzorak nije deformiran.
 • Veličina normalnog organa kod odraslih je sljedeća: glava je od 18 do 28 mm, tijelo je 8-18 mm, rep je 22-29 mm.

Kod djeteta je veličina gušterače različita od veličine odrasle osobe. U djece od jedne godine do pet godina, veličine se smatraju normom: glava 17-20 mm, tijelo 10-12 mm, rep 18-22. Normalna veličina organa, određena ultrazvukom, može imati različite pokazatelje, ovisno o spolu i dobi pacijenta.

Ako su ultrazvučne konture gušterače jasne, pa čak i - to je norma.

Ako je pacijent dijagnosticirao bolesti gastrointestinalnog trakta, onda se indikatori smatraju uvjetno normalnim. Kod postavljanja dijagnoze važno je uzeti u obzir težinu i dob pacijenta. Parametri gušterače ovise o podacima.

Pankreas ultrazvuk se rijetko provodi odvojeno, često pregledati sve organe trbušne šupljine. Budući da je teško odrediti bolesti gušterače ultrazvukom, moguće je procijeniti opće stanje sadržaja trbušne šupljine, retroperitonealni prostor određivanjem patologije susjednih organa. Ako se kao rezultat pregleda može smatrati da je žlijezda izvan redoslijeda, liječnik može propisati dodatne instrumentalne tehnike za ispitivanje organa, kao što je snimanje magnetskom rezonancijom ili kompjutorska tomografija.

Ultrazvučni pregled gušterače - pristupačna, bezbolna, sigurna dijagnostička metoda koja sadrži opsežne informacije, postavlja liječnik na prvu sumnju na patologiju.

Provođenje istraživanja

Sonografska istraživanja su apsolutno bezbolna i ne traju više od 10 minuta. Tijekom postupka pacijent leži na kauču, najprije na leđima, a zatim na desnoj i lijevoj strani. Liječnik primjenjuje poseban gel na trbuh pacijenta i provodi studiju pomoću sonde za ultrazvuk.

Izvode se visoko kvalificirani stručnjaci našeg centra na suvremenoj opremi Ultrazvuk gušterače, Dešifriranje (norma ili patologija) rezultata istraživanja također je odgovornost liječnika. U pismenom mišljenju stručnjak daje potpuni opis rezultata ispitivanja i pridaje slike pregledanom tijelu.

Princip ultrazvuka

Osnova ove metode je sposobnost ultrazvučnih valova da prolaze kroz različita tkiva i odbijaju se od njih. Ovaj princip nalazi se u prirodi kod šišmiša i dupina, koji koriste eho signale za orijentaciju u prostoru. Eho signal, koji je dostigao otpor na svom putu, reflektira se i hvata, na primjer, šišmiš, upozoravajući ga na opasnost. Ovaj princip refleksije valova koristi se u ultrazvučnoj dijagnostici.

Bilo koja srijeda (u ovom slučaju, tkivo tijela) ovisno o njegovoj gustoći odražava zvučne valove na različite načine. Doseg do granica tijela, ultrazvuk se djelomično apsorbira i djelomično se reflektira. Reflektirani ultrazvučni val se vraća i bilježi senzor. Razlika u refleksiji valova ovisi o strukturi i gustoći organa. Senzor pretvara ovu razliku u grafički crno-bijelu sliku. Što je signal jači, svjetliji i svjetliji izgleda na monitoru. Različite tkanine dobivaju različite nijanse, ukupno se u prosjeku od 64 do 256 nijansi crno-bijele skale vizualiziraju na zaslonu. Maksimalni intenzitet odjeka signala bilježi se u bijeloj boji, a minimalna - u crnoj. Dakle, bijela područja na zaslonu nazivaju se echo positive, a crna - echo negative.

Koja će web lokacija biti prikazana (echo pozitivan ili negativan odjeka) Ovisi o prirodi tkanine ili o stranom objektu. Na primjer, s kamenjem u gušterači, na monitoru je zabilježena ehopozitivna značajka (bijela), zaokruženo obrazovanje. To se događa zato što je ultrazvučni val dosegnuo granice dvaju medija (parenhim od kamena i gušterače), maksimum koji se odražava i bilježi senzor. Kamen je najgušća struktura pa gotovo ne apsorbira ultrazvuk i vraća se. Koeficijent refleksije je u ovom slučaju maksimalan. Koeficijent refleksije naziva se i akustička impedancija. Najviše takve otpornosti u ljudskom tijelu imaju kosti, koje su tijekom ultrazvuka prikazane bijelim.

Uočava se potpuno drugačija situacija ako u bilo kojem organu postoji cista (ograničena akumulacija tekućine). Tekućina ima najnižu akustičku impedanciju, tako da se samo mali dio ultrazvuka vraća. Koeficijent refleksije je minimalan, tako da se cista vizualizira na monitoru kao eho-negativna (crna) obrazovanje. U ljudskom tijelu voda se nalazi u najvećoj količini, stoga tamne boje prevladavaju u sonografskoj slici.

Ultrazvučna dijagnostika djeluje prema ovom principu - tkiva i strana tijela u njima, koji imaju različitu gustoću i različitu strukturu, daju specifičnu ehografsku sliku organa. Dakle, bez pribjegavanja invazivnim metodama (na primjer, punkcija), moguće je napraviti preliminarni zaključak o prirodi tumora u organima, o prirodi lezije i stupnju patologije.

Komponente ultrazvuka

Za ultrazvuk trebate poseban senzor koji generira mehanički (ultrazvuka) valovi, monitor i gel. Senzor sadrži kristale koji pri stavljanju u električno polje proizvode ultrazvučne valove. Ovaj fenomen naziva se piezoelektrični efekt. Za ultrazvučnu dijagnostiku koristi se kristal koji generira i prima odjekni signal. Ovisno o vrsti senzora ultrazvuka može biti različit. Oni mogu biti mehanički ili elektronički, linearni ili sektorski, a mogu se i razlikovati po obliku.

Vrste ultrazvučne dijagnostike:

 • Ultrazvuk u A-modu - danas je ova vrsta dijagnoze od povijesnog značaja. Kao rezultat ove metode, slika se ne vizualizira, već samo os, koja odražava amplitudu odjeka signala. Danas se ultrazvuk u A-modu koristi u oftalmologiji.
 • Ultrazvuk u B-modu - Najčešća metoda ultrazvuka. Na monitoru se vizualizira crno-bijela dvodimenzionalna slika orgulja. Koristi se u gastrologiji, nefrologiji, hepatologiji.
 • Ultrazvuk u M-modu - To je način kretanja, koji se najčešće koristi za proučavanje kretanja srčanih zalistaka. Metoda se naziva ehokardiografija.
 • Ultrazvuk u sustavuD-mod - Ova metoda, koja se naziva i dopler sonografija, koristi se u dijagnostici krvnih žila.
Na monitoru se vizualizira grafička slika koja se dobiva u procesu ultrazvuka. Također je potrebno za studij gela. Gel je potreban kako bi se osigurao čvrsti kontakt senzora s tijelom i spriječila prisutnost zraka između njih.

Primjene za ultrazvuk

Zbog svoje sigurnosti, sigurnosti, atraumatnosti i niske cijene ultrazvučna metoda se široko koristi u raznim područjima moderne medicine.

Područja medicine u kojima se koristi ultrazvuk su:

 • planirano istraživanje
 • dijagnostika u hitnim slučajevima,
 • proučavanje u dinamici (nadgledanje),
 • dijagnostika tijekom kirurških intervencija,
 • postoperativno praćenje i rana dijagnoza komplikacija,
 • vizualna kontrola kod izvođenja različitih instrumentalnih manipulacija u terapijske i dijagnostičke svrhe (biopsija, punkcija, drenaža i drugo),
 • pregled (istraživanje rizičnih osoba bez medicinskih indikacija).

Planirana istraživanja

Planirane studije ultrazvuka omogućuju vam dijagnozu bolesti unutarnjih organa u raznim područjima medicine.

Ultrazvuk se koristi u sljedećim područjima medicine:

 • neurologija,
 • oftalmologija,
 • opća terapija (abdominalni i zdjelični organi), zajedno s gastrologijom i nefrologijom,
 • endokrinologiju,
 • kardiologija i operacija srca,
 • akušerstvo i ginekologiju,
 • traumatologiju.
neurologija
U neurologiji se ultrazvučna metoda za proučavanje mozga naziva ehoencefalografija. Zahvaljujući ovoj metodi, dijagnosticiraju se različite organske lezije mozga, nakupine tekućine u glavi ili krvi ispod membrana mozga, razne vaskularne promjene.

Ultrasonografija u neurologiji također se koristi u rutinskim ispitivanjima i inicijalnoj dijagnozi bolesnika s pritužbama na glavobolju, vrtoglavicu, mučninu koja nije ovisna o obrocima. Ultrazvučni pregledi se provode na novorođenčadi kako bi se utvrdile abnormalnosti u funkcioniranju središnjeg živčanog sustava (CNS).
Primjenom ultrazvuka u neurologiji provode se istraživanja moždanih žila izvan lubanje, kao što su vertebralna, stražnja moždana i karotidna arterija.

Metode ultrazvuka u neurologiji:

 • Doppler ultrazvuk koristi se za rutinsko dijagnosticiranje suženja i okluzije moždanih žila,
 • obostrano skeniranje - pruža mogućnost za detaljnije proučavanje žila.
oftalmologija
U oftalmologiji ultrazvučni pregled oka omogućuje određivanje njegove veličine, stanja unutarnjih struktura, prisutnosti stranih tijela u oku.

Ultrazvučna dijagnostika oka i žila orbite omogućuje određivanje različitih intraokularnih bolesti i abnormalnosti strukture. Uz pomoć ultrazvuka, liječnik može procijeniti strukturu očnih mišića i optičkog živca, dobiti točnu veličinu tumora, proučiti pokrete u očnoj jabučici. Uz pomoć dopler studija, liječnik određuje vaskularnu permeabilnost, brzinu protoka krvi i cirkulacijsku patologiju.

Mogućnosti ultrazvuka u oftalmologiji:

 • mjerenje debljine rožnice, veličine očne jabučice, debljine optičkog živca,
 • položaj leće s ozljedama,
 • proučavanje promjena u staklastom tijelu zbog ozljeda, upala itd.,
 • otkrivanje neoplazmi
 • otkrivanje odvajanja cilijarnog tijela,
 • dijagnoza endokrinopatije,
 • procjena stanja optičkog živca kod glaukoma, papilitisa, neuritisa (upala živaca),
 • dijagnoza uništenja suznih žlijezda,
 • proučavanje kongenitalnih anomalija.

Opća terapija
Ultrazvučna dijagnostička metoda koristi se u proučavanju gotovo svih trbušnih organa i zdjeličnog područja. Pomoću ove metode dijagnosticiraju se različite promjene u organima, razvojne abnormalnosti, nakupljanje tekućine u šupljinama i lezije raka. Ultrazvučni pregled jetre, gušterače, žučnog mjehura s kanalima i slezene daje dobru vizualizaciju. To je važna dijagnostička komponenta u nefrologiji (u području medicine koja proučava funkciju i bolesti bubrega). Ultrazvučni pregled otkriva kongenitalne malformacije bubrega (policistična bolest, nedostatak jednog bubrega, dodatni bubreg, udvostručenje), kamenja i tumorskih procesa u bubrezima i mokraćnom sustavu.

gastroenterologija
Ultrazvuk u gastroenterologiji vam omogućuje da postavite veličinu, oblik, konture, topografiju unutarnjih organa trbušne šupljine. Ehografija trbušne šupljine omogućuje određivanje optimalnog mjesta pristupa za biopsiju, punkciju i druge kirurške zahvate. Uz pomoć ultrazvuka, liječnik identificira tumore, nakupljanje tekućine, vaskularne poremećaje i druge bolesti.

Bolesti koje se mogu dijagnosticirati ultrazvukom u gastroenterologiji:
gušterača:

 • pankreatitis (akutna i kronična),
 • razvojne patologije (prstenaste ili dvostruke gušterače),
 • novotvorine (maligni i dobroćudni),
 • upala,
 • cista.
jetra:
 • hepatitis (akutna i kronična),
 • ciroza,
 • cista, hemangioma, adenom,
 • maligni tumori.
slezena:
 • promjena veličine,
 • razvojne patologije,
 • apsces, kalcifikacija, cista,
 • srčani udar
 • promjene u leukemiji.
Žučnog mjehura:
 • razvojne poteškoće,
 • bolesti žučnih kamenaca
 • polipi,
 • kolecistitis,
 • tumori (maligni i dobroćudni).
Proučavanje krvnih sudova trbušne šupljine provodi se uz pomoć ultrazvuka Dopplera i omogućuje procjenu njihove veličine i položaja.

Patologije koje se mogu odrediti ultrazvukom intraorgannih i glavnih krvnih žila:

 • oslabljen dotok krvi u organe,
 • sužavanje arterija
 • aneurizma aorte,
 • vaskularni poremećaji uzrokovani krvnim ugrušcima i aterosklerotskim plakovima.
Urologija i nefrologija
Ultrazvuk se naširoko koristi u proučavanju urogenitalnog sustava i omogućuje pravodobno dijagnosticiranje širokog raspona bolesti.

Bolesti i abnormalnosti koje mogu otkriti ultrazvuk u urologiji i nefrologiji:
bubrezi:

 • nefritis,
 • pyelitis,
 • pielotsistit,
 • pijelonefritis,
 • narušena tolerancija
 • bolesti bubrega
 • kongenitalne abnormalnosti.
mjehura:
 • cistitis (akutna i kronična),
 • divertikulitis (izbočina zidova mjehura),
 • kamenje,
 • prisustvo stranih tijela,
 • tumor,
 • poremećaji u razvoju
 • mijenjanje oblika mjehura,
 • zadebljanje zidova.
Prostata i sjemeni mjehurići (može se provesti kroz prednji zid abdomena ili rektuma):
 • promijenite veličinu prostate
 • deformacija uretre,
 • povećanje sjemenih mjehurića
 • prostatitis (akutna i kronična),
 • adenoma prostate,
 • rak prostate
 • vesiculitis (upala sjemene kesice),
 • fibroza prostate (proliferacija vezivnog tkiva).

endokrinologija
U endokrinologiji ultrazvuk pomaže u dijagnosticiranju bolesti štitnjače - cističnim formacijama, benignim i malignim čvorovima.

Ultrazvuk ima najveću vrijednost u endokrinologiji pri dijagnosticiranju bolesti štitne žlijezde i nadbubrežnih žlijezda. Ultrazvuk omogućuje procjenu oblika, veličine i položaja žlijezde, identificiranje tumora i promjenu intraorganskih promjena.

Patologije za koje se ultrazvuk koristi u endokrinologiji:

 • hiperplazija nadbubrežne žlijezde (povećana nadbubrežna žlijezda),
 • upalni procesi
 • ciste,
 • tumor,
 • hipotireoza (nedovoljna količina hormona štitnjače),
 • difuzno - otrovna gušavost (Basedow-ova bolest),
 • otečene limfne čvorove
 • tiroiditis (kronična upala štitnjače).
Kardiologija i operacija srca
Ultrazvuk u kardiologiji i kardiokirurgiji usmjeren je na proučavanje srca i krvnih žila. Zahvaljujući ehokardiografiji (ultrazvuk srca) odrediti veličinu srca i njegovih komora, status ventila i velikih žila. U kirurškom zahvatu na srcu koriste se posebne sonde s ultrazvučnim senzorima, koje se provode kroz žile do srca. Pomažu u praćenju srčanih zalistaka tijekom operacija. Stanje krvnih žila i protok krvi ispituje se pomoću dopler sonografije.

Porodništvo i ginekologija
Ultrazvuk u opstetriciji koristi se za određivanje vremena trudnoće i za kontrolu razvoja fetusa. Uz pomoć ultrazvuka otkriva se višestruka trudnoća, placenta previa i klizanje vezikula. Ultrazvučni pregled provodi se tri puta - tijekom prvog, drugog i trećeg tromjesečja.

Prvi ultrazvuk se izvodi nakon 10 tjedana trudnoće (u nedostatku drugih svjedočenja). Istraživanje vam omogućuje da potvrdite prisutnost i odredite broj fetalnih jaja, odredite točno trajanje trudnoće i izračunate očekivani datum rođenja. Na prvom ultrazvuku utvrđena je izvedivost održavanja trudnoće i napravljena prognoza njezina tijeka.

Drugi ultrazvučni pregled preporučuje se u drugom tromjesečju, između 20 i 24 tjedna. Ultrazvuk u tom razdoblju omogućuje vam da odredite približnu težinu fetusa, spol (ako položaj embrija dopušta) i abnormalnosti u razvoju. Liječnik također određuje mjesto posteljice i njezinu debljinu, stanje cerviksa i duljinu cervikalnog kanala.

Treći ultrazvuk vam omogućuje da odredite broj i stanje amnionske tekućine, položaj embrija. U studiji je dijagnosticirana prisutnost intrauterine infekcije, razvojne abnormalnosti, fetus fetusa pupčane vrpce.

Patologije koje se mogu otkriti ultrazvukom u akušerstvu:

 • anencefalija (potpuna ili djelomična odsutnost mozga, kosti lubanje),
 • hidrocefalus (nakupljanje tekućine u mozgu),
 • gastroschisis, omfalocela (defekti prednjeg trbušnog zida),
 • spinalna kila,
 • nerazvijenost,
 • defekti srca,
 • rascjep nepca i usana.
Ultrazvučni pregled u ginekologiji omogućuje praćenje stanja unutarnjih ženskih organa i otkrivanje tumorskih formacija maternice, njenih privjesaka i jajnika, utvrđivanje uzroka neplodnosti, krvarenja maternice itd.

Metode ultrazvuka u ginekologiji:

 • transabdominalno - istraživanje se provodi kroz trbušni zid pacijenta,
 • transvaginalni - uključuje uvođenje ultrazvučnog pretvarača u vaginu.
Bolesti za dijagnozu ultrazvuka:
 • hipoplazija (malformacije) maternica i jajnici,
 • fibroidi maternice,
 • ciste jajnika,
 • komplikacije nakon ginekoloških operacija,
 • krvarenje iz maternice,
 • "Oštar trbuh" (akutna bol i napetost mišića u trbušnom zidu),
 • tumori maternice i jajnika,
 • kršenje prohodnosti jajovoda,
 • onkološke bolesti
 • endometrioza (proliferacija unutarnjeg sloja stijenke maternice).
Traumatologija i ortopedija
Ultrazvuk u traumatologiji se ne koristi toliko često kao u drugim područjima, ali je vrlo informativan u proučavanju zglobova.
Ultrazvuk u ortopediji omogućuje vam istraživanje stanja zglobova, deformiteta kostiju, mekih tkiva, ligamenata i tetiva, hrskavice.

Patologije dijagnosticirane ultrazvukom u ortopediji:

 • oštećenja zglobova zbog ozljeda
 • razni artritis
 • reumatske bolesti,
 • bol, oticanje zglobova,
 • tumori mekih tkiva,
 • oticanje,
 • burzitis (upala zglobne jame),
 • displazija zglobova kuka u djece.
U planiranim studijama u akušerstvu, ultrazvuk postaje jedna od glavnih, a ponekad i jedina metoda dijagnostičkog snimanja, zbog svoje sigurnosti. Ultrazvuk se koristi u dijagnostici trudnoće, za proučavanje stanja fetusa i svih amnionskih struktura. U ginekološkoj ultrazvučnoj metodi ispituje se stanje unutarnjih genitalnih organa (jajnika, maternice) i mliječne žlijezde.

Vizualna kontrola kod izvođenja različitih instrumentalnih manipulacija

Probirni ultrazvuk provodi se među populacijom iz rizičnih skupina za ranu dijagnozu bolesti koje još nemaju nikakvih kliničkih manifestacija. Ultrazvučni pregled nije široko primijenjen, međutim, primijećeno je da je učinkovit u ranom otkrivanju malignih tumora. Dakle, postoji nekoliko programa probira raka dojke i raka prostate koji uključuju žene starije od 40 godina i muškarce iznad 45 godina.

Veličine gušterače

Anatomski, gušterača je podijeljena u nekoliko dijelova, od kojih svaki može biti zahvaćen.

Dijelovi gušterače i njihove dimenzije u dužini:

 • glava - od 30 do 35 mm,
 • tijelo - od 18 do 22 mm,
 • rep - do 30 mm,
 • kanal za pankreas - 1,5 - 2 mm u promjeru.
Veličina gušterače može varirati - smanjiti ili povećati. Može se povećati i cijeli pankreas i njegovi pojedini dijelovi. Svaku patologiju karakterizira vlastita ultrazvučna slika. Tako se kod upalnih procesa i edema uočava difuzno povećanje gušterače. U isto vrijeme, sve dimenzije organa rastu, od glave do repa.

Povećanje pojedinih dijelova gušterače, bilo da se radi o glavi ili repu, opaženo je kod različitih tumora. Dakle, u 60 posto raka gušterače, opaža se lezija njezine glave. Istodobno se veličina ovog dijela značajno povećava i prelazi 35 mm. U jednom od deset slučajeva rak može utjecati na tijelo gušterače, au ovom slučaju na ultrazvuku se primjećuje povećanje veličine tijela. Povećanje u tijelu ili repu gušterače također se promatra ako se u njima nalazi cista ili apsces.

Povećanje promjera kanala gušterače (to jest, njegovo proširenje) najčešće se primjećuje s pankreatitisom. Proširenje kanala više od 3 mm najčešći je simptom kroničnog pankreatitisa. Kad se reaktivni pankreatitis proširuje, ali nije tako izražen.

Prošireni kanal pankreasa vizualiziran je ne samo u pankreatitisu različitih etiologija, već iu različitim tumorima (na primjer, s tumorom glave gušterače). Kanal ne samo da se može povećati ili suziti, nego se može i deformirati, udvostručiti ili podijeliti.

Suženje kanala gušterače se promatra u slučajevima kada se komprimira izvana nekom vrstom formacije. To može biti kamen pankreasa, cista ili tumor.

Obično su granice gušterače, kao i njezinih pojedinačnih dijelova, ravnomjerne i jasne. Nejasne konture tijela govore o upalnim procesima u gušterači. U upali se parenhim gušterače infiltrira s upalnim stanicama i bubri. Međutim, edem žlijezde također može biti reaktivan, to jest, od nekih blisko lociranih organa. To može biti gastritis, čir na želucu ili čir na dvanaesniku.

Kod ciste pankreasa kontura pojedinih dijelova može biti konveksna i glatka. Neujednačena kontura također govori o pankreatitisu ili tumoru u organu. Međutim, samo veliko obrazovanje (više od 1,5 - 2 cm) može promijeniti vanjski obris žlijezde. Mali tumori do 1 cm ne mijenjaju granice, osim ako se nalaze površno.

Ako je u vrijeme ultrazvuka otkrivena neka vrsta skupnog stvaranja (kamen ili cista), ocjenjuju se i njegove konture. Cista ili kamen, na primjer, ima jasne granice, dok je čvor raka najčešće brdovit, bez jasnih granica.

Procjenjujući strukturu gušterače, liječnik se usredotočuje na njegovu gustoću. Obično je njegova struktura srednje gustoće, što se na ekranu vizualizira u obliku ujednačene ehogenosti s malim inkluzijama (granulirana struktura). Međutim, gustoća žlijezde može varirati, a time i sposobnost reflektiranja ultrazvučnog signala. Ehogeničnost gušterače može se povećati i postati hiperehoična ili se smanjiti i postati hipoehična.

Cijela struktura organa ili pojedinih dijelova može se promijeniti. Ponekad se može primijetiti hipoehovska struktura s hiperehoičnim uključenjima i obrnuto.

Hyperechoic struktura
Takva se struktura promatra kada se gustoća gušterače poveća, prikazana je bijelom na zaslonu monitora. Povećana gustoća opažena je kod onih patologija koje prate rast vezivnog tkiva. Vezivno tkivo, raste, zamjenjuje normalno tkivo pankreasa i time povećava njegovu gustoću. Najčešće se ovaj fenomen primjećuje kod kroničnog pankreatitisa. Blaga hiperehogeničnost je također opažena s promjenama gušterače povezane s dobi.

Hiperkoholnost može biti difuzna ili lokalna. Difuzno povećanje gustoće zabilježeno je u kroničnoj upali žlijezde. Lokalna hiperehogenost otkrivena je kamenjem, nekim tumorima.

Hypoechoic struktura
Ova struktura ukazuje na smanjenu gustoću gušterače, a na zaslonu je prikazana tamnom bojom. Smanjuje se gustoća kada se gušterača nabrekne (na primjer, kod akutnog pankreatitisa). U ovom slučaju, ultrazvučni valovi se apsorbiraju snažnije i nisu tako intenzivno reflektirani. Ehonegativna slika gušterače daje neke od njenih tumora, na primjer, adenokarcinom.Na zaslonu obično izgleda kao hipoehovsko, zaokruženo obrazovanje.

Ponekad se ultrazvučni valovi uopće ne reflektiraju, a monitor prikazuje negativna područja. Ovaj fenomen je uočen u cistama ili apscesima gušterače. Ehonegativne zone mogu biti na pozadini normalne ili izmijenjene strukture gušterače.

U isto vrijeme, struktura žlijezde može biti vrlo raznolika i kombinira kako hiperehoična tako i hipoehička područja. To se može primijetiti u onim tumorima koji se kombiniraju u sebi i zoni smrti (nekroza) i daju hipoehovičnu sliku i kalcifikaciju, dajući hiperehoičnu sliku.

Ultrazvuk također otkriva abnormalnosti u obliku i razvoju gušterače. Obično je gušterača u obliku slova S, ali ponekad se njen oblik može slomiti.

Najčešće abnormalnosti gušterače:

 • prstenasta gušterača,
 • spiralni pankreas,
 • pankreas,
 • udvostručavanje dijelova gušterače,
 • pomoćna gušterača.
Ove abnormalnosti mogu uzrokovati razne gastrointestinalne simptome. Ultrazvuk ne daje uvijek potpunu sliku tih anomalija. Ova metoda najčešće identificira indirektne znakove koji upućuju na njih (sužavanje kanala, dodatni kanal). Međutim, nakon što je ultrazvučni stručnjak posumnjao na određenu anomaliju, preporuča se niz drugih studija kako bi se potvrdila ili isključila.

Karminativni lijekovi

Da bi se olakšala probava i gazovyvedeniya imenovani enzimi (mezim, festal, panzinorm). Dnevna doza mezima (on je pankreas), 150 - 200 tisuća jedinica. Festal se uzima na 1-2 tablete tri puta dnevno. Panzinorm tablete propisuju jednu tabletu tri puta dnevno. Svi se enzimi uzimaju tijekom ili nakon obroka, ispire se običnom vodom.

Prije ultrazvučnog pregleda gušterača ne smijete uzimati nikakve lijekove bez znanja liječnika. Dan prije studije bolje je suzdržati se od uzimanja lijekova. Iznimka je redovita, obvezna terapija za posebne kronične bolesti.

Posebne kronične bolesti u kojima nije moguće isključiti uporabu lijekova:

 • dijabetes melitus
 • hipertenzije,
 • ishemijske bolesti srca
 • hipotireoza i hipertireoza.
Na dan ultrazvučnog pregleda gušterače poželjno je odustati od pušenja i alkoholnih pića. Također se ne preporučuje na ovaj dan koristiti žvakaće gume. U slučaju akutnih simptoma kod teških bolesnika ultrazvuk se izvodi bez pripreme.

Ako se ultrazvučni pregled provodi s endoskopijom, tzv.endoUZI). Ova metoda omogućuje provođenje istraživanja nedostupnih mjesta. Ovaj postupak se izvodi pomoću fleksibilnog endoskopa, na kraju kojeg pored video kamere postoji i ultrazvučni senzor. Endoskop je ubačen kroz jednjak u želudac i duodenum. Kroz veliku duodenalnu papilu koja se nalazi u dvanaesniku, vizualiziraju se kanali pankreasa. Istovremeno se izvodi ultrazvuk.

Priprema za endoskopski ultrazvuk

EndoUS gušterača provodi se strogo na prazan želudac. Kao i prije uobičajenog ultrazvučnog pregleda, preporuča se lagana večera prethodnog dana, isključujući proizvode koji stvaraju plin (mlijeko, crni kruh). Međutim, priprema prije endoUS zahtijeva posebnu premedikaciju (pripremu lijeka za pacijenta). Provodi se kako bi se smanjilo živčano uzbuđenje pacijenta. Pola sata - sat prije postupka propisana je intramuskularna injekcija diazepama ili nekog drugog sedativa.

Neke klinike nude ovaj postupak s lokalnom anestezijom. Da biste to učinili, neposredno prije zahvata, intravenozno se ubrizgava lagani anestetik. Najčešće je to propofol, no može se koristiti i drugi lijek.

Proučavanje bolesnika s duševnim poremećajima provodi se na osnovi premedikacije s psihotropnim lijekovima.

Kontraindikacije za endoUS

EndoUS se ne provodi ako pacijent ima poremećaj krvarenja, jer se krvne žile mogu ozlijediti tijekom postupka, što uzrokuje krvarenje. Sprječava ultrazvučnu endoskopiju slabe viskoznosti šupljih organa koje treba dijagnosticirati. EndoUS se ne preporučuje za brojne bolesti dišnog i kardiovaskularnog sustava. Posljednje, ali ne i najmanje važno, HIV-inficirani bolesnici s otvorenom tuberkulozom i infektivnom žuticom šalju se na pregled.

Apsolutne kontraindikacije za endoskopski ultrazvuk:
Glavne kontraindikacije uključuju bolest i stanje pacijenta u kojem je umetanje sonde u unutarnje organe opasnost za pacijenta.

Patologije u kojima je nemogućnost endoscencije gušterače:

 • stanje šoka kod pacijenta,
 • strikture gornje trećine jednjaka (sužavanje lumena jednjaka),
 • stenoza (smanjenje promjera jednjaka),
 • spaljuje jednjak,
 • napadi astme,
 • akutni poremećaji cirkulacije,
 • zatajenje srca 3 stupnja
 • plućna insuficijencija u fazi 3,
 • akutne faze infarkta miokarda,
 • moždani udar u akutnoj fazi
 • kvržica u 4 stupnja (bolesti štitnjače s gušavošću koja zauzima značajno područje vrata),
 • hemofilija (nasljedna bolest u kojoj je poremećeno zgrušavanje krvi),
 • Atlantoaksijalna subluksacija (oštećenje gornje vratne kralježnice),
 • akutni perforirani čir (kroz rupu u zidovima želuca ili duodenuma).

Relativne kontraindikacije za ultrazvučnu endoskopiju pankreasa

Kontraindikacije ove vrste uključuju slučajeve u kojima se mogućnost ultrazvučne dijagnoze određuje pojedinačno. Prilikom donošenja odluke, liječnik se rukovodi postojećim indikacijama za endoUS i bolesnikovim stanjem.

Relativne kontraindikacije za ultrazvučnu dijagnostiku gušterače:

 • diverticula jednjaka (izbočenje zidova jednjaka),
 • nedavne operacije u gornjem gastrointestinalnom traktu (vojnik),
 • peritonitis (upala peritoneuma),
 • ishemijske bolesti srca
 • aneurizma aortepromjene u strukturi zidova krvnih žila, što uzrokuje širenje arterije),
 • upalne bolesti tonzila, grkljana, bronhija, gornjih dišnih putova,
 • hipertenzivna kriza,
 • deformacija cervikotoraka,
 • pogoršanje kronične koronarne insuficijencije (prekid ili smanjenje intenzivne koronarne cirkulacije).
Ultrazvučnu endoskopiju gušterače treba provoditi s oprezom u bolesnika s pseudocistama, jer postoji velika vjerojatnost infekcije tih formacija.

Pogledajte videozapis: ULTRAZVUČNI PREGLED U VAŠEM DOMU (Prosinac 2019).