Pancreatonecrosis

Pancreatonecrosis: vrste, znakovi i metode liječenja

Kod masne nekroze gušterače gušterača je značajno povećana u volumenu, ima raznolik izgled zbog žarišta nekroze - brojnih bjelkasto-žutih, žućkasto-sivih točaka okruženih crvenkastom upalnom korolom. Fokus nekroze na rezu ima oblik kazeoznih masa koje se raspadaju. Isti su žarišta na peritoneumu, vlaknima. Infiltrat se formira u trbušnoj šupljini, koja se sastoji od susjednih organa (infiltrat ograničava žarišta nekroze i sprječava razvoj peritonitisa). Kasnije se na mjestu tih žarišta formiraju ožiljci, žarišta kalcifikacije, a ponekad i šupljine.

Kod hemoragične nekroze gušterače gušterača je uvećana, ljubičasto-crne boje, mlohava, lako se raspada. Uočena je hemoragijska imbibicija parapankreatičkog i retroperitonealnog prostora. Karakterizira ga izlučivanje u trbušnoj šupljini. Zbog visoke koncentracije proteolitičkih enzima u eksudatu, fibrin se otapa i granična osovina se ne razvija, što objašnjava brzo napredovanje difuznog enzimskog peritonitisa. Mješoviti oblici često se promatraju kada postoje znakovi i masne i hemoragijske pankreasne nekroze.

Pancreatonecrosis: Liječenje

Liječenje akutnog nekrotizirajućeg pankreatitisa složen je, dugotrajan i skup problem hitne operacije, koji se ističe svojom višekomponentnom prirodom. Volumen, trajanje i slijed terapijskih mjera ovise o različitim čimbenicima. Strategija liječenja SNP-ova prešla je od strogo konzervativne terapije do ranih radikalnih intervencija, ali je smrtnost ostala visoka. U posljednjem desetljeću pojavili su se znanstveno utemeljeni zaključci kojima se preporučuje pridržavanje taktike aktivnog očekivanja. Mnogi autori vjeruju da, ako se zbog toga intenzivna terapija adekvatno provodi u fazi akutne enzimske toksemije, stanje bolesnika se poboljšava, simptomi PIDS-a (sindrom višestrukog zatajivanja), SEI (sindrom endogene intoksikacije) i PN (pankreatogen šok) opadaju i smanjuju se, tada je potrebna konzervativno intenzivna terapija nastaviti sve dok se proces potpuno ne smiri, uključujući i aseptički tip koji je nastavljen sa žarištima nekroze. S tim rezultatom, naknadno otvrdnjavanje zona razaranja može biti popraćeno razvojem kroničnog pankreatitisa, formiranjem cista, disfunkcijom endokrinog aparata gušterače i drugim posljedicama. Međutim, to je uvijek povoljniji ishod SNP-a u usporedbi s njegovom transformacijom u gnojni pankreatitis.

Zbog toga zadaća intenzivista, zajedno s drugim stručnjacima koji su izravno uključeni u kolektivnu borbu za život bolesnika sa SNP-om (endoskopisti, specijalisti za ultrazvuk i CT dijagnostiku, eferentna terapija, minimalno invazivne kirurške metode dijagnostike i liječenja), smanjuju udio gnojnih zona uništavanja pankreasa u korist od rezultata SNP-a u aseptičnom tipu. Na ovom statističkom obratu, koji nastaju naporima liječnika u suvremenom kliničkom polju, oštrina rasprave o sklonosti primarnom kirurškom ili konzervativnom pristupu liječenju primarnih akutnih SNP-ova je oslabila. Štoviše, prema riječima dobro poznatog kirurga, kaže se da je u odnosu na pacijente s SNP-ima "ključ za sigurno, gdje leži kirurški skalpel, u rukama pojačivača".

Od samog početka, konzervativna intenzivna njega treba okarakterizirati kao hitnu i trebala bi se provoditi u cijelosti prema dolje navedenim patogenetskim smjernicama:

1. Inhibicija sekretorne aktivnosti gušterače

Trenutna kombinacija terapija za maksimalno smanjenje ili ukupne inhibicije aktivnosti egzokrinog pankreasa smatra vodeći princip štiti pacijenta od neprekinutog autolizom aktiviranog enzima gušterače (proteaze - tripsin, kimotripsin, karboksipeptidaza, elastaza i fosofolipazy A i B) i formiranje žarišta nekroze.

Od mnogih anti-enzimskih terapija koje su se ranije koristile za suzbijanje aktivnosti pankreatocita i enzima, zadržao je svoje mjesto u intenzivnoj njezi SNP stjenkastog neurohormona somatostatina - oktreotida. Oktreotid se daje intravenozno 100 μg intravenozno, 3 puta dnevno, uzimajući u obzir težinu stadija akutne enzimije do 5-7 dana.

Da bi se povećala blokada sekretorne funkcije i medioze, mnogi stručnjaci koriste blokatore N2- receptori, osobito famotidin od 40-80 do 160 mg dnevno ili H + / K + -ATPaza inhibitori - omeprazol 20-40 mg dnevno intravenski, polagano kapanje ili upotreba perfuzora. Antacidni učinak djelovanja ovih lijekova na želučanu sluznicu smanjuje stimulaciju sekretorne aktivnosti gušterače, a također služi i kao mjera za sprječavanje razvoja akutnog čira na želucu i dvanaesniku i gastrointestinalnog krvarenja. U uvjetima pankreasnog ili septičkog šoka, formiranje SPON-a (sindrom neuspjeha s poliorganizmom), takve komplikacije mogu imati vrlo nepovoljan učinak na tijek bolesti, au nekim slučajevima i postati vodeći uzrok nepovoljnog ishoda.

2. Terapija infuzijom-transfuzijom

Hitan zadatak ITT-a u hospitalizaciji bolesnika s SNP-om je intenzivna korekcija volumena cirkulirajuće krvi (BCC) u prvih 12-24 sata pod kontrolom središnje hemodinamike i odgovarajuća satna diureza s prijelazom na punu parenteralnu prehranu 3-5 dana u kateteriziranu glavnu venu prije oporavka potpuna enteralna prehrana.

Temelj učinkovitog racionalno uravnoteženog ITT-a za korekciju VEB, KHS i BCC su:

• održavanje dovoljnog predopterećenja srca, odnosno dopunjavanje volumena BCC-a odgovarajućom intravenskom infuzijom sa suvremenim kristaloidnim i koloidnim otopinama,

• postupno formiranje sastava ITT-a s naglaskom na individualne karakteristike pacijenta, uzimajući u obzir patološki proces uzrokovan SNP-om i promjene u indikatorima hemokagoglama,

• prevencija i liječenje poremećaja u hemostatskom sustavu,

• održavanje potrebnog BCC-a s prevencijom prekomjerne hemodilucije, što dovodi do dekompenzacije koagulacijskog potencijala,

• održavanje prijenosa kisika u krvi,

• prema indikacijama: pravovremena uporaba kardiovasotonika (epinefrina, norepinefrina, dopamina, fenilefrina, dobutamina) na pozadini BCC.

3. Epiduralna analgezija

Pri prijemu bolesnika s SNP-om, bez obzira na težinu sindroma boli, provodimo kateterizaciju epiduralnog prostora na razini7-8 i odmah započeti s produženom epiduralnom analgezijom lokalnim anestetikom, ako je potrebno s pomoćnim tvarima (klonidin, opioidni analgetici - fentanil). To je potrebno kako bi se uklonili ne samo bolovi, već i vegetativni poremećaji, kao i poboljšanje regionalnog protoka krvi.

4. Nutritivna podrška

U kliničkoj praksi koriste se različiti parenteralni prehrambeni lijekovi.

5. Endoskopska provodba neurojunkcionalne sonde.

6. Hranjenje enteralnom cijevi

7. Prevencija gnojnih komplikacija.

Dijagnoza pankreasne nekroze apsolutna je indikacija za propisivanje antibakterijskih lijekova koji stvaraju djelotvornu baktericidnu koncentraciju u zahvaćenom području u odnosu na sve značajne patogene. Odmah odrediti svrhu propisivanja antibiotika za nekrozu gušterače (profilaktička ili terapijska) u mnogim slučajevima je iznimno teško, s obzirom na visok rizik od "okultne" infekcije nekrotičnog RV-a i poteškoća njegove fiksacije kliničkim i laboratorijskim metodama u stvarnom vremenu. Razvoj sepse (često smrtonosne) u nekrozi gušterače zahtijeva hitnu primjenu antibakterijskih sredstava s maksimalnim učinkom i minimalnim nuspojavama. Prilikom odabira alata na prvom mjestu treba uzeti u obzir njegovu učinkovitost, a ne cijenu.

Antibiotici se smatraju lijekovima izbora kako za profilaktičku tako i za terapijsku uporabu, koji imaju dobro prodiranje u tkivo pankreasa:

• generacija cefalosporina IV (cefepime),

Uzimajući u obzir ulogu intestinogene translokacije bakterija u patogenezi infektivnih komplikacija nekroze gušterače, preporučljivo je uključiti selektivnu dekontaminaciju crijeva u shemu antimikrobne terapije (posebno oralno uzimanje fluorokinolona u kombinaciji s polimiksinom). Klinička opažanja ukazuju na to da je nekroza gušterače faktor rizika za razvoj gljivične superinfekcije, koja određuje izvedivost uključivanja antifungalnih sredstava (flukonazola) u program liječenja bolesnika s nekrozom gušterače. Trajanje antibiotske terapije za nekrozu gušterače određeno je vremenom potpunog nestanka simptoma sistemskog upalnog odgovora. S obzirom na dinamiku patološkog procesa u nekrozi gušterače (sterilna ili zaražena nekroza gušterače) i često višestupanjsku prirodu kirurških intervencija, za učinkovitu antibakterijsku terapiju, trebalo bi biti moguće promijeniti nekoliko načina.

U tu svrhu moguće je koristiti i intracorporealnu (prisilnu diurezu, peritonealnu dijalizu, enterosorpciju, ispiranje i sanaciju gastrointestinalnog trakta) i ekstrakorporalne metode (izmjena plazme, hemosorpcija, ultrafiltracija, hemodijaliza, niska i visoka hemofiltracija).

9. Kirurško liječenje

Među metodama kirurškog liječenja, najučinkovitije i razumnije treba smatrati višestruku nekrcksestrektomiju, kao i drenažu područja nekroze i aktivno uklanjanje gnojno-nekrotičnog izlučivanja pod kontrolom laparoskopa ili ultrazvuka. Primjerice, aktivnim kirurškim liječenjem destruktivnog EP napada u ranim razdobljima zabilježena je visoka stopa smrtnosti od 55%, a to unatoč činjenici da se većina primijenjenih metoda može smatrati radikalnom - distalnom resekcijom gušterače (9%), subtotalnom resekcijom (13%), nekrcksestrektomijom (13%) 29%).

drugo

Zaražena nekroza gušterače je mikrobno kontaminirano taljenje i / ili gnojenje nekroze gušterače i / ili retroperitonealne masti bez odvajanja od zdravih tkiva, razvija se tijekom 1-2 tjedna akutnog pankreatitisa.

Zaražena nekroza gušterače karakterizirana je prisutnošću sivo-crnih područja nekroze kitaste sličnosti u pankreasu, parapankreatičnom i retroperitonealnom tkivu, te mezenteriji poprečnog kolona. Stanične formacije su difuzno zasićene mutnim eksudatom u obliku “mesnog blata” ili gnojnog sadržaja, podsjećajući na “saće”.

Klasifikacija nekroze gušterače, njezini stupnjevi, šifriranje pomoću ICD-10

Danas postoji nekoliko klasifikacija nekroze gušterače, među kojima je najpopularnija klasifikacija usvojena od 1992. u Atlanti i klasifikacija koju je predložio Savelijev, koja je popularnija u Rusiji. Što se tiče faza tijeka bolesti, ovdje stručnjaci imaju isto mišljenje.

Nedosljednost između različitih stručnjaka u razvrstavanju i podjeli bolesti u fazama povezana je s različitim idejama o patologiji bolesti i nedostatku mogućnosti provjere i potvrđivanja predloženih kliničkih oblika.

Da biste dobili točniju sliku ove bolesti može se smatrati mnogo detaljnijim od propisanih u ovim klasifikacijama.

Faze nekroze gušterače

Ta se bolest razvija u tri faze:

 • Toksemija je prva faza ove bolesti i karakterizirana je pojavom toksina bakterijskog podrijetla u krvi pacijenta.
 • Druga faza nekroze gušterače je nastajanje apscesa u samoj gušterači i organima koji se nalaze u blizini.
 • U trećem stupnju tijeka bolesti počinju gnojni oblici tkiva.

Pancreatonecrosis prema ICD-10

Međunarodna klasifikacija bolesti ovog posljednjeg, 10 revizija (ICD-10) odobrena je 2007. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Ova metoda klasifikacije usvojena je kako bi se olakšalo razumijevanje između medicinskih stručnjaka diljem svijeta. To je kodiranje na više razina, koje se sastoji od 21 sekcije i mnogo pododjeljaka, karakterizirajući patološka stanja i bolesti.

Prema ICD-10, pankreasna nekroza je kod K86.8.1. Oznaka znači da se bolest odnosi na bolesti probavnog sustava (odjeljak XI (K)) koje djeluju na žučni mjehur, gušteraču ili žučne puteve (blok K80-K87). Naime, gušterača (K86). Daljnje kodiranje podrazumijeva da nekroza gušterače spada u skupinu “Ostale specifične patologije gušterače” (K86.8). Zadnja znamenka šifre označava specifičnu bolest - nekrozu gušterače (K86.8.1.). Istovremeno klasifikacija pokazuje da može biti masna, aseptična i NDU (bez dodatnih specifikacija).

Stoga će poznavanje šifre ICD-10 omogućiti svakom liječniku, bez obzira na jezik i zemlju prebivališta, da razumije svog kolegu, za koji je stvorena klasifikacija.

Uzroci nekroze gušterače

Prema statistikama, oko 70% bolesnika s nekroze gušterače duže vrijeme konzumira alkohol u prekomjernim količinama. Još 30% pacijenata s nekroza gušterače pankreasa ranije je imalo holelitijazu.

Stoga su najčešći uzroci nekroze gušterače:

 • zlouporaba alkohola
 • redovito prejedanje, zlouporaba suviše masne ili pržene hrane
 • teške virusne i zarazne bolesti,
 • bolesti žučnih kamenaca
 • peptički ulkus i 12 čira dvanaesnika
 • prethodnu operaciju ili ozljedu trbušne šupljine.

Do danas se nekroza gušterače smatra jednom od najopasnijih bolesti abdominalne šupljine, u kojoj ne trpi samo gušterača, nego je poremećen i rad drugih probavnih organa.

U procesu progresije bolesti javlja se edem pankreasa, nakon čega se u njemu pojavljuju mrlje nekrotičnog tkiva. Ako se pankreatonekroza ne dijagnosticira na vrijeme i ne započne hitno liječenje, apsces se također često dodaje procesu nekroze gušterače.

Faze razvoja nekroze gušterače

Razvoj ove ozbiljne bolesti odvija se u tri faze:

 • U prvoj fazi razvoja nekroze gušterače javlja se toksemija. U ovoj fazi, pacijent u krvi se pojavljuje toksini koji su bakterijske prirode. U isto vrijeme u krvi nije nužno prisustvo mikroba koje proizvode te iste bakterije.
 • U gušterači se u drugom stupnju nekroze gušterače formira apsces. Često se u obližnjim organima stvara apsces.
 • U trećoj fazi javljaju se gnojne promjene u tkivima pankreasa i retroperitonealnom tkivu.

Simptomi nekroze gušterače

Najvažniji simptom nekroze gušterače je oštra bol u lijevoj hipohondriji, koja se daje ramenima, boku i leđima, a ponekad i regiji srca. Bol je konstantna, ali ponekad se može malo povući, pogotovo ako zauzmete vodoravni položaj i pritisnete koljena na želudac. Priroda boli uvelike ovisi o tijeku nekroze gušterače, njenim uzrocima i obliku:

 • 6% pacijenata opisuje bol kao umjerenu,
 • 10% zbog jake boli je u stanju kolapsa,
 • 40% pacijenata ima akutnu bol
 • 44% je opisalo bol kao vrlo jaku, gotovo nepodnošljivu.

Još jedan integralni simptom nekroze gušterače gušterače je povraćanje, koje, usput rečeno, ne donosi olakšanje pacijentu. Kao posljedica stalnog povraćanja, pacijent je dehidriran.

Budući da se u krvnoj plazmi bolesnika s nekrozom gušterače uočava povećanje koncentracije vazoaktivnih komponenata, drugi neizravni simptom je produljeno ispiranje lica. Ali kada pacijent uđe u stanje kolapsa, njegova koža, naprotiv, blijedi.

S ovom bolešću, razina elastaze u krvi se povećava, što u prekomjernoj količini teži uništiti krvne žile, što pridonosi pojavi krvarenja u probavnom traktu. Posljedica razaranja krvnih žila i nekrotičnih pojava u gušterači su mrlje na stražnjici plavo-ljubičaste boje. Također se mogu vidjeti na prednjem trbušnom zidu, na stranama i oko pupka.

To nisu svi simptomi nekroze gušterače. Primjerice, kod pregleda pacijenta u pleuralnoj, trbušnoj šupljini, kao iu perikardijalnoj šupljini, može se otkriti izljev.

Liječenje nekroze gušterače

Prognoza ove bolesti uvelike ovisi o adekvatnom i pravodobnom liječenju nekroze gušterače, kao io stupnju oštećenja gušterače. Od velike važnosti u uspješnom liječenju je rana dijagnoza bolesti. Pretežno nekroza gušterače pankreasa u bolesnika može se dijagnosticirati u prvoj fazi.

Kao tretman za nekrozu gušterače u prvoj fazi, koriste se lijekovi s kojima je gušterača blokirana. Operacija za nekrozu pankreasa u prvoj fazi razvoja nije svrsishodna, jer je nemoguće jasno odrediti koji je dio gušterače podvrgnut nekrozi.

Kako bi se izbjegli različiti gnojni procesi, pacijentu se, osim lijekova koji blokiraju gušteraču, propisuju antiseptički i antibakterijski lijekovi, kao i imunostimulansi.

Pravodobnim i pravilnim liječenjem nekroze gušterače njegova se progresija može zaustaviti u ranoj fazi bez ikakvih ozbiljnih komplikacija. Međutim, upala se razvija češće, a gušterača se uništava. Tada je preporučljivo provesti operaciju za nekrozu gušterače, koja uključuje uklanjanje uništenog tkiva pankreasa. Operacija za nekrozu gušterače je vrlo teška za pacijenta, a za kirurga je također povezana s određenim rizikom, pa se na nju pozivaju samo u ekstremnim slučajevima. Često postoji trovanje tijela, kada mnogi organi jednostavno odbijaju raditi.

Preživjeti s nekroza gušterače može manje od polovice pacijenata. Ako, ipak, netko ima srećnu kartu, onda tijekom cijelog života ta osoba mora biti vrlo oprezna prema svom zdravlju. Na svim ekscesima morate nametnuti životni tabu. Potrebno je jesti samo pirjana ili parića jela u frakcijskim porcijama 5-6 puta dnevno. Sva hrana mora biti na neutralnoj temperaturi - previše vruća ili hladna hrana iritira želudac i pridonosi revitalizaciji gušterače. Masna hrana je također zabranjena, jer se dugo probavlja i prekomjerno opterećuje gušteraču. Zabranjeno je konzumiranje svih slanih, slatkih i dimljenih, jer takva hrana doprinosi upalnim procesima.

Možete jesti suhi kruh, kuhano povrće, mliječne proizvode, nemasno meso, lagane juhe i kašu u vodi. Zaboravite na svježe povrće i voće, majonezu, začine, čokoladu, mekani kruh, gazirana pića, mlijeko, razne konzervirane namirnice i alkohol.

Definicija i kod bolesti bolesti ICD-10

Bolest je obilježila smrt stanica u tijelu zbog jakog upalnog procesa.

Foto pankreasna nekroza gušterače

Šifra bolesti ICD-10 je K86.8.1. Pancreatonecrosis se razvija u tri faze:

 • Prvo se stvaraju toksini bakterijske prirode. Istodobno, krvni testovi ne pokazuju uvijek prisutnost patogene mikroflore.
 • U drugoj fazi pojavljuje se apsces. Utječe na susjedne organe. Ova faza se događa kada se ne liječi.
 • Treća faza je stvaranje gnojnih procesa u samom organu i retroperitonealnom tkivu. U ovoj fazi, vjerojatnost smrti je visoka.

Uzroci razvoja

Jedan od glavnih razloga je neuravnotežena prehrana i povremeni unos alkohola. Istraživanja su pokazala da od te ozbiljne bolesti ne pate od alkoholizma, ali u većini slučajeva početak počinje s epizodom konzumiranja alkohola.

Osobe s alkoholizmom često razviju pankreatitis, rijetko kompliciran zbog nekroze gušterače.

Temelj uzroka bolesti je kršenje lokalnih obrambenih mehanizama. Previše hrane i pića dovodi do povećanog izlučivanja i povećanog protoka. Zbog toga je poremećen odljev soka pankreasa. Ovaj izazovni faktor naziva se opstruktivnim.

Refleksni faktor je refluks žuči iz duodenuma u gušteraču. To aktivira proferment. Obično je u ovom slučaju uzrok operativnih komplikacija, tupih abdominalnih ozljeda i raznih endoskopskih manipulacija.

Grupa rizika uključuje sljedeće skupine bolesnika:

zaražen

Razvijen u 40-70% s TOP. Mikroflora ulazi u zonu promjena u debelom crijevu. Sumnja na bolest nastaje ako se zdravstveno stanje nastavi pogoršati 7 dana nakon početka OPP-a.

Vrhunac bolesti iznosi 10-14 dana. Nekrotična lezija kreće se izvan organa do omentuma i drugih organa.

Postupno, produkti raspadanja tkiva i sepse dovode do trovanja cijelog organizma, kao i do sistemske upale. Pacijent počinje šok, koji završava smrću.

Postoje sljedeće vrste:

S razvojem bolesti ne uspijevaju metabolički procesi i normalno funkcioniranje stanica gušterače. Može doći do naglog pada krvnog tlaka.

Za bolest je karakteristična slika brzog stvaranja upalnog infiltrata. Ako bolest ima ponavljajuću prirodu, onda se takav fokus može pojaviti kasnije. Ovaj oblik nastaje uz sudjelovanje lipaze.

Ova vrsta bolesti polako napreduje. Peripancreatic tkiva postupno su uključeni u upalni proces. Kod bolesnika s ovim oblikom uočavaju se fluktuacije alfa-amilaze, ali promjene u njezinoj količini ne igraju ulogu u samom patološkom procesu.

hemoragije

U tom obliku dolazi do ireverzibilnog procesa stanične smrti. Oblik se javlja kod akutnog pankreatitisa ili se razvija s pogoršanjem kroničnog oblika.

Bolest nužno utječe na sekrecijski dio gušterače. Njezine stanice proizvode stanice koje su dio soka gušterače.

Hemoragijski oblik razvija se zbog agresivnih učinaka tripsina i nekih drugih enzima koji razgrađuju molekule proteina.

Uzrok razvoja bolesti može biti složen humoralni proces regulacije i proizvodnje probavnih enzima.

Ovaj oblik karakteriziraju znakovi nekoliko vrsta nekroze. Pod utjecajem negativnih čimbenika počinje nagla stimulacija proizvodnje soka gušterače. Kanali se više ne mogu nositi s teretom, pa se sok počinje koncentrirati.

Pankreatonekroza ima izraženu kliničku sliku, pa je teško pomiješati s drugom patologijom. Simptomi uključuju:

 • Bol. Pojavljuje se na lijevoj strani trbuha, daje ramenima, leđima, preponama i prsima. Pacijent ne može opisati lokalizaciju osjeta. Intenzitet bolnog sindroma ovisi o težini bolesti.
 • Mučnina i povraćanje. Odmah nakon boli dolazi do povraćanja, koje nije povezano s unosom hrane. Ona ne donosi olakšanje. U povraćanju osim žuči postoje krvni ugrušci.
 • Dehidracija. Budući da je povraćanje vrlo teško zaustaviti, uzrokuje dehidraciju. Koža i sluznice postaju suhe, diureza je smanjena.
 • Nadutost. Kako gušterača prestaje funkcionirati, procesi propadanja i fermentacije intenziviraju se u crijevima. To dovodi do povećanog stvaranja plina i nadutosti.
 • Opijenosti. Toksini bakterija koji cirkuliraju u krvotoku dovode do povećanja tjelesne temperature. Pojavljuje se opća slabost, povećavaju se palpitacije.
 • Bljedilo kože. U prvoj fazi pojavljuju se vazoaktivne tvari u krvi, što se manifestira crvenilom dermisa. Tijekom trovanja koža blijedi i postaje siva ili žutica.

komplikacije

Pankreatonekroza je komplicirana ne samo gnojnim procesima, već i poremećajima u radu drugih organa. Učestalost infektivnih komplikacija je kod svakog trećeg pacijenta.

Vjerojatnost njihovog pojavljivanja ovisi o području lezije. Najopasnije za život su prva tri tjedna bolesti.

Komplikacije uključuju:

dijagnostika

U početku se dijagnoza postavlja prema pacijentovim pritužbama. Određene laboratorijske istraživačke metode koje su identificirane:

 • Rast jetrenih enzima.
 • Rast C-reaktivnog proteina.
 • Kalcitonin u krvi.
 • Povećan šećer u krvi.
 • Količina elastaze, amilastaze, tripsina značajno se povećava u urinu.

Panoramska radiografija otkriva neizravne znakove upale. Fistule se vizualiziraju pomoću kontrastnog sredstva. Dodatno održano:

 • Ultrazvuk. Pokazuje prisutnost kamenja, povećanje i promjenu strukture žlijezde, otkriva žarišta nekroze.
 • MRI omogućuje detaljniju procjenu patoloških promjena.

U dijagnostici se provode studije o opstrukciji crijeva i akutnim upalnim bolestima.

Liječenje se provodi pomoću:

 • lijekovi
 • kirurško liječenje
 • dijeta.

Tijekom bolesti zabranjuju se tjelesne aktivnosti, postavlja se medicinsko post. Parenteralna prehrana propisana je hranjivim tvarima.

lijekovi

Lijekovi su potrebni kako bi se smanjila bol i otklonio uzrok koji je doveo do bolesti. Sigurno su propisani lijekovi za vraćanje vodne ravnoteže.

Za ublažavanje boli uvode se antispazmodični lijekovi i ne-narkotični analgetici. U ekstremnim slučajevima, dopušteno je uzimanje narkotika protiv bolova.

Da bi se smanjila sekretorna aktivnost gušterače, uvedeni su anti-enzimski agensi, inhibitori protonske pumpe. Ako nema bolesti žučnih kamenaca, propisuju se preparati za izbacivanje žučnih kanala.

Kod aseptične nekroze i suzbijanja patogene mikroflore u zaraženom obliku propisuju se antibiotici. Uobičajeno korišteni cefalosporini s fluorokinolonima u kombinaciji s metronidazolom.

Najučinkovitiji tretman je kirurški. To vam omogućuje da uklonite upalni hemoragijski eksudat, zaustavite krvarenje i napravite retroperitonealnu drenažu prostora.

Provođenje takvog liječenja moguće je nakon zaustavljanja akutnog procesa i stabilizacije stanja pacijenta.

Hitna operacija je indicirana za totalnu ili subtotalnu nekrozu, kao i za razvoj gnojnog peritonitisa. Ako je inficirana inficirana destruktivna lezija žlijezde, koristi se laparotomska operacija koja omogućuje dobar pristup drugim organima.

Često je potrebno ukloniti i susjedne organe: žučni mjehur, slezenu, Liječnici kažu da je ponekad potrebno ponavljati kirurško liječenje ako se žlijezda i dalje ruši.

Dijeta za nekrozu gušterače: primjerni jelovnik

Uz pogoršanje bolesti, prije i poslije operacije, propisuje se gladovanje. Umjetna prehrana uvedena je kako bi se spriječilo iscrpljivanje tijela. Hranjive tvari odmah ulaze u krv, zaobilazeći probavni trakt. Nakon toga, tijekom tjedna morate se držati dijete broj 5.

Voće je dopušteno jesti mekane vrste jabuka i krušaka. Po danu možete pojesti više od 10 grama. maslac. Jutro može početi s omletom, ali treba ga pripremiti samo iz proteina. Dopušteni krekeri, kolačići.

Da bi se održala potrebna količina kalcija, dopušteno je jesti malu količinu svježeg sira i piti nemasno mlijeko.

Juhe u gljivama, ribljoj i mesnoj juhi su kontraindicirane. Morat ćemo se odreći kruha i drugih proizvoda od brašna. Ne možete piti sok od grožđa, kavu i kakao. Meso, masna riba, grožđe, banane, datumi i smokve su strogo zabranjeni.

Mogućnost oporavka nakon nekroze gušterače je velika, ali ovisi o dobi, broju komplikacija i ozbiljnosti bolesti. Smrt nastupa u 40-70% slučajeva.

Najčešće je smrt povezana s kasnom medicinskom njegom. Ako je velik dio žlijezde pogođen nekrozom, onda je vjerojatnost nepovoljnog ishoda velika. Sa preživljavanjem osoba postaje invalid.

Pogledajte videozapis: Rukja Kurs. Šta je zaljubljeni džin? Džin ljubavnik الجن العاشق (Studeni 2019).

Loading...